Skip to main content

Unngå rottefest i jula

Matfett skal leveres med matavfallet. Om vinteren kan du kjøle ned flytende matfett og pakke det i matavfallspose.

FettSkyller du matfettet ned i vasken eller toalettet inviterer du rotter til festmåltid. I tillegg kan du tette egne eller kommunale avløpsrør, og det kan bli dyrt, sier daglig leder Thomes Trømborg i Nedre Romerike Avløpsselskap IKS .

Pinnekjøtt, ribbe, smultringer og annen julemat gir mye matfett, og dette må håndteres på en god måte. Mange skyller dessverre matfett ned i toalettet. Det legger til rette for store rottekolonier i avløpsnettet. Med mange rotter i avløpsnettet sprer de seg til bebyggelsen. 

– Fett i avløpet er et økende problem. Vi må alle ta et ansvar for å begrense rottenes livsgrunnlag. Det kan også bli direkte lønnsomt for egen lommebok, sier Trømborg.

Varmt vann og såpe løser ikke problemet. Fettet vil stivne igjen, riktignok litt lenger ned i rørene enn om matfettet skylles ned med kaldt vann. For rottene gjør det liten forskjell hvor i røret fettet ligger.

Hvis private avløpsrør går tett, kan du få avløpsvannet inn i kjelleren, og få store oppryddingskostnader. Fett i de kommunale rørene koster deg også. Kommunens kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, fordi matfettet fører til driftsproblemer i ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg. Det betyr høyere kommunal avløpsavgift.

I en fersk spørreundersøkelse utført av Sentio på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kvitter seg med fett fra matlaging gjennom vasken eller toalettet. 70 prosent kaster det sammen med matavfallet, mens 10 prosent er usikre på hva de skal gjøre.

FETTVETT

Fettrester i stekepannen
Ha alltid som regel at du skal tørke ut fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Det gjør det mye enklere å rengjøre stekepannen. Du slipper også grisete oppvaskkum etterpå. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall (eller restavfall).

Ribbefett
Etter at du har stekt juleribba, kan du la stekebrettet med fett stå til den blir kald. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape av fettet og putte i posen for matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen. Et annet tips er å bruke stekepose når du steker ribba – da vil alt fettet samle seg i stekeposen, og det er lett og kaste den i avfallet etter at fettet har blitt kaldt. For å få sprø svor, kan du bare klippe opp stekeposen på toppen de siste minuttene av steketiden.

Pinnekjøtt
Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stiver når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i posen sammen med matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.

Julebakst med smult, delfiafett og flott matfett
Baking av julekaker som smultringer, fattigmann og rosettbakkels, kan gi deg en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt, og dette fettet er helt utmerket til å lage meiseboller til fuglene. Hell oppi solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips så har du alle småfuglers favoritt. Hvis du heller det i en melkekartong, og lar det stivne, så kan du skjære hull i denne og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne igjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på. Tips på hvordan du lager meiseboller, finner du på ut.no

Fårikål og supperester
Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at matrestene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Hell flytende matrester over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den i avfallet.

Glass med oliven og fetaost
Mange heller ut oljen fra glass/bokser med fetaost og oliven i vasken. Men denne oljen er kjempegod å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Hell oljen over maten og kast den tomme emballasjen i restavfall.

Frityrolje/store mengder matolje
Frityrolje kan også helles over i en melkekartong eller flaskeemballasje og kastes i restavfall. Dersom du har store mengder med matolje, kan du samle opp dette i en plastkanne og levere det til gjenvinningsstasjoner/avfallsanlegg der du bor. Her kan du se hvor du leverer fett i din kommune.

Kilde; Norsk Vann