Vannbehandling

Rensing av råvann fra Glomma til drikkevann er en omfattende og teknisk krevende prosess. I hovedtrekk består rensingen av partikkelfjerning ved kjemisk felling, sedimentering og filtrering før desinfeksjon. Vannverket i Hauglifjell produserer i snitt ca. 500 liter pr. sekund.

1.2 Vannbehandling

I anlegget kommer vannet inn i en lang blanderenne med flere kammer og stengsler som skal sikre god innblanding av kjemikalier. Her tilsettes vannet flokkuleringsmiddel, finmalt marmor og hjelpeflokkulant. Til sammen vil disse kjemikaliene få forurensninger i vannet til å samle seg i så store partikler at de kan fjernes i en superpulsator, et filtreringssystem som benytter slammet som filter. 

Deretter filtreres vannet bedre i bassenger fylt med sand og porøse keramikkpartikler og det blir til slutt sendt gjennom kullfiltre for en siste finpolering. I kullfilteret fjernes eventuelle siste rester av farge- og smaksstoffer samt eventuelle andre forurensninger som for eksempel organiske miljøgifter.

Vannet er nå rent, men vi sikrer at alle bakterier er borte ved å først utsette vannet for UV-lys og så tilsette klor. Til slutt heves pH med lut for å hindre at vannrørene skal korrodere (ruste).

NRV IKS er det eneste vannverket i Norge som benytter superpulsator som en del av fellingsprosessen, men det er en velkjent prosess ellers i verden. Den største fordelen med denne er at det er ingen bevegelige, mekaniske deler og dermed svært lite vedlikehold.

 

Sentralbord

64 84 54 00

E-post
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Postadresse
Pb 26, NO-2011 Strømmen

Besøksadresse
Ruth Maiers gate 22, 1466 Strømmen