• Header Skolepakken

    Skolepakken

  • Skolepakken

På disse sidene kan barn, ungdom og voksne lære mer om hva som skjer med vannet før det kommer i vannkrana hjemme, og hva som skjer med avløpsvannet etter at det har blitt trukket ned i toalettet. 

 

Vannkunnskap

Vannkunnskap

Pedagogisk materiell tilrettelagt for barnehage og barneskolen.
Nyttige lenker

Nyttige lenker

Lenker til skolestoff om vann og avløp.
Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Bransjeorganisasjonen Norsk Vann har svart på spørsmål som ofte blir stilt om vann, og om avløp.
Vannets kretsløp

Vannets kretsløp

Les om hvordan vannet hentes og behandles før det kommer til deg, og hva som skjer med avløpsvannet før det slippes ut i Nitelva.
Rent vann – for deg, miljøet og fremtiden!

Rent vann – for deg, miljøet og fremtiden!

For at du skal ha tilstrekkelig rent vann i springen når du pusser tennene - uansett hvor mange andre som pusser tenner, dusjer, eller vasker er det mye som skal fungere.
Verdens viktigste ressurs

Verdens viktigste ressurs

Vi nordmenn har lett for å tenke at olje er verdens viktigste råstoff. Det er kanskje ikke så rart. Oljen har skaffet oss store inntekter og mange arbeidsplasser. Likevel er vann verdens viktigste ressurs. Vann er selve kilden til liv og forutsetningen for all menneskelig aktivitet.

 

skolepakken tegningVann er menneskets viktigste næringsmiddel. Hver dag bruker hver person i Norge ca. 200 liter vann. Rundt 10 l går til drikke og matlaging, mens det øvrige går til andre formål, som renhold, hygiene, klesvask, toalettspyling m.m. Vannforsyningen dekker også behovene til andre enn husholdningene, som næringsliv, brannvesen, skoler, barnehager og helseinstitusjoner. 

Rent vann er en selvfølge i Norge, men en alvorlig mangelvare flere andre steder. FNs menneskerettighetsråd har vedtatt at tilgang til vann og sanitær er en menneskerett. Likevel er fortsatt mer enn 780 millioner mennesker uten en tilfredsstillende vannkilde. Klimaendringer og befolkningsvekst vil ramme hardest de som har dårligst vann og sanitær i dag. 

Kroppen din består av over 70 % vann, og du bør drikke minst 2,5 liter i døgnet. Ett av myndighetenes (Helsedirektoratet) 12 kostråd til befolkningen er å velge vann som tørstedrikk. God hydrering er positivt for hjerneaktivitet, fysisk utfoldelse, tannhelse og hud.