Hopp til hovedinnhold

Nye RA2: Tetter tunnelene med moderne utstyr

Tunnelarbeidet i den sørlige delen av det nye renseanlegget går framover. Nå injiseres sementmasse i berget for å gjøre tunnelen tett.

14. mai 2025

Tunnelarbeidene er nå godt i gang i sørdelen av det nye sentralrenseanlegget RA2 på Strømmen. Her skal kapasiteten de neste årene dobles, for å møte befolkningsvekst og nye myndighetskrav.

I den sørlige delen er imidlertid bergegenskapene annerledes enn i nord, hvor den første tunnelen er ferdigsprengt.

Det gjør at entreprenøren nå er i gang med injeksjon av sementmasse for å tette sprekker i berget. Dette er en helt vanlig prosedyre i tunnelprosjekter.

Sikrer stabile grunnforhold

– Vi benytter oss av forinjeksjon, som er en velprøvd metode der vi tetter sprekker i fjellet før vi faktisk sprenger ut tunnelen, forklarer Olav Falkgjerdet, anleggsleder for tunnel i AF Anlegg.

Han utdyper:

– Det vi gjør er å bore hull i berget og pumpe inn en sementbasert masse som gjør fjellet tett. I tillegg til at det gjør tunnelen tørr, hindrer det at grunnvannet synker i området – noe som i verste fall kan føre til setningsskader i bygninger.

For å overvåke grunnvannsnivået kontinuerlig er det plassert ut en rekke poretrykksmålere i nærheten av anleggsområdet.

Les også: Slik overvåker vi anleggsarbeidenes påvirkning på bygninger og grunnforhold

Inspiserer terrenget

I forbindelse med injeksjonsarbeidet vil du til tider kunne observere personell fra entreprenør AF Anlegg eller rådgiver Rambøll, som foretar inspeksjoner i nærområdet.

I sjeldne tilfeller kan injeksjonsmassen finne veien gjennom naturlige sprekker i fjellet og komme til overflaten.

– Vi benytter toppmoderne utstyr og har gode rutiner for å redusere risikoen for slike hendelser, understreker Falkgjerdet.

– Hvis du som nabo likevel skulle oppdage noe som ligner sement i terreng eller bygg, ber vi deg kontakte vakttelefonen vår på 64 84 54 00.

TOPPMODERNE: AF Gruppens moderne injeksjonsrigg bidrar til grundig arbeid.

Behovsbasert injisering

Falkgjerdet legger til at injeksjonsarbeidet er behovsbasert.

– I områder hvor det er forventet en potensiell innlekkasje av grunnvann, borer vi først sonderhull, som gir informasjon om hvor mye vann som finnes i fjellet. Dersom målingene viser behov for tetting, bores det deretter 20–60 hull rundt det framtidige tunnelløpet, som deretter injiseres med masse.

Vil du holde deg oppdatert på utbyggingen?

Følg med på oppdateringer fra prosjektet her.