Hopp til hovedinnhold

Se video: Slik bygger vi tunnel

Store mengder masser skal sprenges ut når sentralrenseanlegget RA2 oppgraderes. Slik ser det ut når vi driver ut de nye tunnelene og fjellhallene under Strømmen.

30. april 2025

De neste årene skal sentralrenseanlegget RA2 på Strømmen gjennom en omfattende oppgradering og modernisering for å møte befolkningsvekst og nye myndighetskrav.

De forberedende arbeidene i forbindelse med utbyggingen er godt i gang – og jevnlig høres salver fra anleggsområdet, hvor det nå sprenges ut flere nye tunneler og fjellhaller.

– Arbeidet innebærer at det skal tas ut 250 000 kubikkmeter fjell, noe som tilsvarer rundt 25 000 lastebillass. Totalt vil det gå med mellom 500 og 600 tonn sprengstoff i forbindelse med bergarbeidene, forteller Eirik Rogn Aune, assisterende utbyggingsleder for nye RA2.

Vil du bli varslet på SMS i forkant av sprengningene?

Meld deg på varslingstjenesten her.

Så hva skjuler seg bak drønnene og rystelsene som nå foregår under Strømmen?


Arbeidene med tunnelene og fjellhallene foregår gjennom disse stegene:

Boring og lading: Det bores ca. fem meter lange hull, som fylles med sprengstoff. For én salve kan det bores ca. 150 hull. Når det er behov for spesielt forsiktig sprengning, kan lengden på hullene i enkelte tilfeller bli kortere.

Sprengning: For å minske rystelsene deles hver salve opp i mange korte intervall som fyres av i rask rekkefølge. Salvene tilpasses omgivelsene og fjellets egenskaper. Det vil normalt være én til to salver i løpet av en dag, avhengig av hvor aktivitetene pågår i anlegget.

Utlasting: De sprengte fjellmassene lastes på lastebiler og kjøres ut fra fjellet til godkjente massemottak.

Rensk: Løst fjell pigges ned med en stor hydraulisk hammer.

Sikring: Tak og vegger sikres etter hver salve med bolter, sprøytebetong eller annen mer omfattende sikring. Sikringsomfanget vurderes etter hver salve av en ingeniørgeolog.


Deretter gjentas denne prosessen til vi er i mål!

God planlegging og informasjon 

Utbyggingen skjer parallelt med eksisterende drift, og under et tett befolket område på Strømmen.

– God planlegging og informasjon er derfor avgjørende. Vi legger stor vekt på å holde omgivelsene løpende oppdatert om hva som skjer til enhver tid, understreker Aune.

Vil du holde deg oppdatert på utbyggingen?

Følg med på oppdateringer fra prosjektet her.